ABS systemaanhangers

METICS heeft een elektrisch remsysteem ontwikkeld voor schamelaanhangers dat kan worden aangesloten op elke personenauto.

Klant

De klant die ons benaderde voor dit project wenst anoniem te blijven vanwege een lopende NDA.

Probleem

De Europese Unie heeft vanaf 1 november 2014 schamelaanhangers met oplooprem verboden. Door verscheidene partijen werd er gezocht naar oplossingen voor een alternatief en deze werden vooral gevonden in het remmen met hydrauliek en lucht. Doordat dit veel aanpassingen aan de auto vergt zocht de klant naar een andere oplossing. De klant wilde graag een elektrisch remsysteem ontwikkelen en heeft hier METICS voor benaderd.

Onze oplossing

Om de schamelaanhanger elektrisch te laten remmen is veel stroom nodig. Hier zat ook direct het probleem met het elektrische remsysteem. Doordat we geen aanpassingen aan de auto willen doen en iedereen met dit soort aanhanger te kunnen laten rijden wil de klant dat de stroom geleverd wordt door de standaard licht stekker die aanwezig is op een standaard aanhanger. Deze stekker leeft echter te weinig stroom om effectief goed te kunnen remmen.  Om dit toch te kunnen realiseren heeft METICS gebruik gemaakt van supercondensatoren. Deze supercondensatoren ofwel supercaps slaan tijdens het rijden de energie op en wanneer je dan remt is er voldoende energie aanwezig om deze om te zetten in remenergie op de remblokken


 Daarnaast is er een detectie en meetsysteem aanwezig. Door dit meetsysteem kan gedetecteerd worden hoe hard de auto remt. Hierdoor weet het systeem hoe hard het de aanhanger moet laten remmen waardoor dit synchroon met de auto verloopt en de bestuurder amper merkt dat hij een aanhanger achter de auto voorttrekt. Al de elektronica die er voor nodig is om het remsysteem op deze manier te laten functioneren komt tezamen in de PCB die METICS heeft samengesteld voor de klant.     

Resultaat

Het resultaat van deze ontwikkeling is dat de klant een goed en soepel functionerend remsysteem voor schamelaanhangers heeft. Het detectie en meetsysteem wat zorgt voor de perfecte remkracht op de aanhanger is nieuw op de markt waardoor de klant dit heeft kunnen patenteren.

usp-1.png Your favorite engineers
usp-2.png Realizing ideas
usp-3.png Only teamwork
  • Locomogo